Cod MORSE

de George Sand


Adaugat in 2017-03-08 12:57:43Codul Morse (Alfabetul Morse) este o modalitate de transmitere a informatiilor utilizand secvente standardizate de semne sau pulsatii scurte si lungi, acestea fiind cunoscute ca "puncte" si "linii" - pentru litere, cifre si caracterele speciale specifice oricarui mesaj.
Din cauza dezvoltarii ulterioare a comunicatiilor ce utilizeaza o gama larga de unde electromagnetice, dar si metode mai avansate din punct de vedere tehnologic, alfabetul Morse in zilele noastre nu prea mai este folosit.
Totusi, exista domenii de utilizare, precum navigarea maritima si aeriana, dar si comunicarea radio-amatoare (ce utilizeaza unde electromagnetice continue), in care alfabetul creat de Samuel Morse este de neinlocuit.
Codul Morse este singurul mod digital de modulare si transmitere a informatiei ce poate fi folosita eficient si citita usor de catre oameni, fara a fi necesara existenta unui computer, fapt ce permite transmiterea digitala a informatiei pe canale de comunicare destinate transmiterii sunetelor si deci a vocii umane.
Initial, Alfabetul Morse a fost transmis sub forma de pulsatii electrice de-a lungul unei linii telegrafice, insa poate fi transmis ca un ton audio, ca un semnal radio avand pulsatii sau tonuri lungi si scurte, ori ca semnale mecanice sau vizuale, utilizand o lanterna, un heliograf sau asa-numita lampa Aldis.
Persoanele cu nevoi speciale (instruite initial) pot comunica cu ajutorul alfabetului Morse, singura conditie fiind sa posede o minima capacitate locomotorie, computerele avand capacitatea de traducere a mesajelor elaborate in Morse.
Cunoastem doua cazuri celebre: Potrivit revistei QST, un electronist ce se afla la bordul unui vapor, a suferit un atac de cord, si pentru ca in acel moment nu avea capacitatea de a vorbi si de a scrie, a putut comunica cu medicul (un amator de radio) clipind din ochi utilizand alfabetul Morse. In anul 1966, un prizonier de razboi pe nume Jeremiah Denton, prezentat televiziunii nord-vietnameze de catre autoritatile comuniste, a comunicat cuvantul "TORTURA", clipind in Morse.


Tag-uri cautare morse Cod MORSE cod morse
Trimite unui prieten aceasta postare
sau distribuie postarea la tine pe perete
Inapoi

Lasa un comentariu


Sand George Ionut 2017-05-03 12:32:45.0

Codul morse detaliat https://en.wikipedia.org/wiki/Morse_code